Project Derksen en Slingerling Alkmaar

Bouwbedrijf Derksen & Singerling (Innovatie en duurzaam bouwen in de restauratie)

Het pand Mient 27 in Alkmaar is cultuurhistorisch van nationaal belang. Het geniet de beschermde status als rijksmonument. Het perceel, gelegen op de kop van de Langestraat aan de Gewelfde Stenenbrug, kent een vroege ontwikkeling dat teruggaat tot de late 15e eeuw. Uit dendrochronologisch onderzoek (jaarringen van het eikenhouten ‘skelet’) is komen vast te staan dat de bomen voor dit hout rond 1520 zijn gekapt. Het was dan ook van belang om bij de herinrichting rekening te houden met de aanwezige cultuurhistorische waarden.

               

Het pand is oud, maar Derksen & Singerling werkt in dit project met de modernste bouwmethoden. Zo is het pand in BIM (3D digitaal) getekend. Daarnaast realiseert het bedrijf de restauratie zo veel mogelijk volgens de principes van de ‘circulaire economie’. Het bedrijf verwerken dus zo veel mogelijk hergebruikte materialen. Het pand wordt daarnaast zo duurzaam als mogelijk. Het pand bijvoorbeeld is zo optimaal mogelijk thermisch geïsoleerd (met vlas) gaan de gebruikers zelf stroom opwekken, en zal het pand worden verwarmd met warmte uit de buitenlucht.

Zwevende traptreden in aanbouw

Derksen & Singerling stelde een belangrijke eis: alle technische installaties onzichtbaar wegwerken. Daarom zijn decentrale wtw’s (warmte terugwin installatie) in de achtergevels aangebracht, waarvoor geen kanalen nodig waren. Gezien de leeftijd van het gebouw is het niet vreemd dat de wanden en vloeren behoorlijk scheef zijn. Die omstandigheden, in combinatie met de kleine ruimtes, maakte het werk uitdagend maar bovenal eervol aangezien alles netjes en naadloos is geïnstalleerd.

Het bedrijf heeft ook tijdens de restauratiewerkzaamheden diverse werkbezoeken georganiseerd, er waren enorm veel relaties geïnteresseerd in het project.

De 2 appartementen zijn in januari 2020 in gebruik genomen.

De winkel heeft een energielabel A en de (gasloze) appartementen een label A++.

Om het zicht vanuit de drukke Langestraat in de winkel zo breed en transparant mogelijk te maken, is een glazen trappenhuis met zwevende traptreden ontworpen.

Prachtig resultaat voor een rijksmonument uit 1540!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *