Workshop in Roermond, 28 november 2019

Behangen en schildertechnieken: onbekend maakt onbemind

Op donderdag 28 november jl. vond in het Gilde College in Roermond de workshop “Behangen en schildertechnieken” plaats. Deze workshop werd bezocht door 22 leerlingen en 3 docenten van College Den Hulster in Venlo.

Kennismaken met restauratiewerk

De workshop werd georganiseerd om 3e jaars leerlingen van de afdeling Bouwen Wonen & Interieur kennis te laten maken met een aantal werkzaamheden in de restauratiesector. Deze leerlingen moeten namelijk binnenkort een keuze maken welke richting zij uit willen voor de vervolgopleidingen. Het Gilde College biedt onder andere de opleiding Schilder niveau 2 en Gezel Schilder niveau 3 aan. ROP-Zuid promoot restauratieopleidingen, vandaar dat deze workshop door ons werd georganiseerd. Onbekend maakt tenslotte onbemind… en dat geldt zeker voor de restauratiesector.

Leren in de praktijk

De (restauratie)schilderopleiding bestaat uit twee onderdelen: behang- en schildertechnieken. Na een korte uitleg hierover door een docent van het Gilde College gingen de leerlingen zelf aan het werk. Leren in de praktijk is immers de beste leerschool. Er werd door de leerlingen een plankje behangen, waarbij zij hun eigen fantasie mochten gebruiken. Het resulteerde in hele verrassende creaties.

Vervolgens hebben de leerlingen de andere kant van het plankje met betonlook-verf geschilderd. Hierna werd een omlijsting gemaakt, waarbij zij het ook zelf in verstek hebben moeten zagen.

Natuurlijk is dit allemaal nog niet erg spectaculair, maar om leerlingen te interesseren voor het restauratievakgebied – in dit geval restauratieschilderen – moeten zij zo vroeg mogelijk daarin worden meegenomen. Het is belangrijk dat jonge mensen in de gelegenheid worden gesteld om kennis te maken met diverse aspecten van het restauratiewerk. ROP-Zuid gaat de komende tijd hier nog meer werk van maken!

Soms gaat het ook om het toepassen van oude en nieuwe technieken. Ook daar is tijdens de workshop van 28 november jl. aandacht aan besteed. Een aantal leerlingen mocht een nieuwe spuitmachine (Tempspray), die met een verwarmde slang verf spuit, ter hand nemen. Dat sprak aan! Sandra van Trijffel van ROP-Zuid is graag bereid om ook voor de leerlingen van uw school informatie te verstrekken over restauratieopleidingen en/of een workshop te organiseren. Voor inlichtingen: sandra.van.trijffel@rop-nederland.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *